copyright.ua
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg

Правове регулювання авторського права на аудіовізуальні твори в ЄС.

Правове регулювання авторського права в європейському просторі.Рівні правового регулювання авторського права в ЄС.

Правове регулювання авторського права на аудіовізуальні твори Європейського Союзу відбувається на двох рівнях. Перший рівень – національний, адже кожна країна, член ЄС, має власне законодавче регулювання авторського права, яке в загальному узгоджується з міжнародними конвенціями, проте має ряд відмінностей. Другий рівень – регіональний: на даному етапі розвитку європейська спільнота намагається розробити ряд директив для уніфікації та гармонізації авторського права країн учасників.

Бернська Конвенція.   
Основним джерелом законодавчого регулювання авторського права Європейського союзу залишається Бернська Конвенція про охорону літературних та художніх творів 1886 року. Дану Конвенцію підписали всі країни - учасники європейської спільноти, до того ж, її ратифікація та імплементація положень в національне законодавство – обов’язкова умова для вступу нових країн в ЄС. Поряд з Бернською конвенцією, Європейська рада ЄС прийняла ряд директив з питань авторського права і суміжних прав. Більшість директив присвячені питанням регулювання авторського права на окремі об’єкти: комп’ютерні програми, бази даних, твори образотворчого мистецтва; врегулювання питань щодо суміжних прав та прав організацій радіо та телебачення; захисту авторських прав та боротьбі з контрафактом.
Правове регулювання авторського права на аудіовізуальні твори в Україні та в Європейському союзі немає суттєвих відмінностей. Україна та країни ЄС ратифікували Бернську конвенцію, Україна ратифікувала більшість Директив ЄС, які стосуються авторського права та суміжних прав. 

Пекінський договір ВОІВ. 
Окремо хотілось би згадати про Пекінський договір ВОІВ про аудіовізуальні виконання. Договір був прийнятий державами – членами ВОІВ у 2012 році на Дипломатичній конференції, організованої урядом Китаю в Пекіні, що і пояснює назву цього документа. Наприкінці квітня 2020 року Пекінський договір набув чинності в зв’язку із приєднанням до нього 30-ї країни учасника. Хоча Пекінський договір стосується в більшості суміжних прав, однак частково регулює матеріальні норми авторського права на аудіовізуальні твори. 

Держави-учасники Пекінського договору зобов’язуються забезпечити дотримання прав виконавців аудіовізуальних творів. Договір, зокрема, виділяє п'ять видів виключних майнових прав на їхні виконання, записані в аудіовізуальному форматі: право на відтворення, право на поширення, право на прокат, право винесення на широкий загал і право на ефірне мовлення й публічне сповіщення.


© 2020, Оксана Власюк, юрист агентства Copyright

К архиву новостей


Материалы по теме:

Статьи
Сайты стали обыденностью нашей жизни. Погода, новости и гороскопы - все там! Интернет вместе с огромным количеством сайтов навсегда вошел в нашу жизнь. Авторы пишут, создают интересное содержание - контент. А интересный контент - воруют. Нагло и бессовестно. Что делать автору или владельцу контента?

Читать
Архив статей

Агентство Украинские торговые марки
(c) Яна Кондратюк, 2008-2023
Контактный телефон
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg
отправить письмоinfo@tm.ua
Условия использования этого сайта Политика конфиденциальности Заявление об отказе от ответственности