copyright.ua
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg

Порушив авторські права - сплати 300.000 гривень!

Про авторське право - Інна ПанасюкДуже цікаве і, можна сказати, показове та повчальне рішення було прийнято 12.10.2020 р. Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської обл. по справі №607/2551/20. А суть цієї Справи була досить поширена: захист авторських прав та стягнення компенсації. На думку Позивача, Відповідач вчинив одночасно двадцять дві протиправних дії щодо об`єктів авторського права. І компенсацію він попросив не маленьку - 1 039 060 грн. та судові витрати! То що ж там трапилося на мільйон?


Як все відбувалося: довгий шлях до суду. 
Позивачем (він же Автор) було виявлено порушення його авторських прав (скорочено — АП) у різних інтернет-магазинах. На його думку, воно відбувалось шляхом реалізації контрафактних товарів, що є копіями його творів. На думку Позивача, таке створення спірних творів розпочалося ще у 2003 р.. Зауважимо, що Позивач  поступово на різних мережевих ресурсах як автор — публікував свої творіння. При цьому діяв досить уважно щодо своїх авторських прав - проставляючи на опублікованих творах попереджуючий символ у вигляду латинської «С» (скорочення від слова copyrigh - копірайт.) У 2010 та 2014 роках Позивачем належним чином було зареєстровано у Відомстві та отримано Свідоцтво про реєстрацію авторського права на збірник творів Позивача та окремий твір. Крім того, твори Позивача, як автора, існували як у графічній формі, так і у матеріальній формі  —  як прикраси, значки й тощо. 

На переконання Позивача Відповідач використовував його твори без отримання на це дозволу від Автора. Як доказував Позивач, використовував Відповідач як зображення, так і матеріальні носії. Для підтвердження факту порушення Позивач зробив замовлення вибіркових товарів. А потім та зміг належним чином оформити докази їх продажу (а тобто - і використання) та надати суду. Підрахувавши усі товари у всіх їх варіаціях, протиправність та тривалість порушення, Відповідач нарахував мільйону компенсацію! :)
Позивач ніяк не відреагував на Позов і на засідання не з’явився.

За результатами розгляду справи була призначена судова експертиза. У своєму висновку експерт підтвердив, що твори дійсно розміщені на ресурсах Відповідача. Також експерт прийшов до висновку, що і матеріальні носії творів (там же придбані) повністю відтворюють авторські твори Позивача. Варто звернути увагу, що при проведені експертизи використовувались саме офіційні документи (джерела) – твори, зареєстровані  у Службі інтелектуальної власності. І суд говорячи про підтвердження права Позивача,  перш за все посилався на Свідоцтва про реєстрацію АП. Дійсно, досвідчений Читач зазначить, що дотримання формальностей (тобто реєстрація) не є обов’язковою законодавчою вимогою для захисту прав Автора. Проте, коли виникають конфлікти – починаючи з Претензії, чи Запиту, наприклад, до адміністраторів Фейсбуку, дієвий вплив має саме офіційний документ про наявність АП. Теж саме стосується і судової практики  - Свідоцтво знімає обов’язок доказування наявності прав. Звичайно, реєстрацію, як і в будь-якій іншій сфері права інтелектуальної власності, можна оспорити, але це вже не так просто. 

З урахуванням всіх доказів факт порушення авторських прав було визнано судом. Проте сума компенсації була зменшена до 330.610 грн. та компенсації судових витрат. Не мільйон, як бажав Позивач. Але і 300 тисяч гривень для Відповідача - це будуть значні збитки.

Правило незмінне – береш чуже, то отримуй дозвіл!

Ми, своєю чергою, додаймо: використовуєте твір іншої особи - укладайте письмовий Ліцензійний договір.  А ще краще — зареєструйте його.  А ми Вам у цьому будемо раді посприяти. 

  Замовляйте наші потуги!     

© Інна Панасюк, 2023

К архиву новостей


Материалы по теме:

Статьи
Сайты стали обыденностью нашей жизни. Погода, новости и гороскопы - все там! Интернет вместе с огромным количеством сайтов навсегда вошел в нашу жизнь. Авторы пишут, создают интересное содержание - контент. А интересный контент - воруют. Нагло и бессовестно. Что делать автору или владельцу контента?

Читать
Архив статей

Агентство Украинские торговые марки
(c) Яна Кондратюк, 2008-2023
Контактный телефон
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg
отправить письмоinfo@tm.ua
Условия использования этого сайта Политика конфиденциальности Заявление об отказе от ответственности