copyright.ua
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg

Нюанси реєстрації авторських прав на службовий твір

авторське право на службові твори Особливості процедури реєстрації авторських прав на службовий твір та перелік необхідних документів виходять із самої суті такого виду твору. Якщо проаналізувати визначення службового твору у Законі України "Про авторське право та суміжні права" (далі — Закон), ми можемо виділити такі його особливості:
1) Службовий твір завжди створюється фізичною особою – Автором. Ще раз нагадуємо: юридична особа роботодавець не може бути автором службового твору!  Просто подати Заявку на реєстрацію авторського права на юридичну особу без додаткових документів НЕМОЖЛИВО.
2) Службовий твір завжди створюється Автором у межах виконання його службових (трудових) обов'язків. Це означає, що Автор є працівником у розумінні трудового законодавства: 
- з ним укладено Трудовий договір (Контракт) або видано відповідний наказ про прийняття його на роботу; 
- він має конкретні службові обов'язки; він підлягає правилам внутрішнього трудового розпорядку; 
- за виконання своїх службових обов'язків отримує винагороду у вигляді заробітної плати.
3) Розподіл авторських прав на службовий твір теж має особливості. Особисті немайнові авторські права завжди належать Автору – працівнику. Майнові авторські права – також! І знову уточнюємо: юридична особа роботодавець не отримує майнових авторських прав на службовий твір із повітря, просто так!!! Це дуже важливий момент, який має бути врахований при подачі Заявки.
І в такій ситуації можливі два варіанти. Перший — у Вас укладено Трудовий договір з працівником — Автором. В якому обов'язково має бути пункт приблизно наступного змісту: "Всі майнові права на будь-які об'єкти інтелектуальної власності, створені Працівником у рамках виконання його службових (трудових) обов'язків за цим Договором, належать Роботодавцю з моменту створення таких об'єктів". У такому разі цей Трудовий договір буде підтвердженням наявності у юридичної особи роботодавця майнових прав на створений службовий твір.
При реєстрації авторського права на службовий твір найпоширеніша проблема – відсутність Трудового договору (Контракту) між Автором – працівником та юридичною особою – Роботодавцем. Або навіть якщо є підписаний Трудовий договір, у ньому немає необхідного пункту (дивися вище). У разі вихід лише одне – укладання Договору, а вже потім — розподіл авторських прав на конкретний службовий твір. Це і є другий варіант отримання авторського права на службовий твір.

Ми з радістю допоможемо Вам розібратися у цьому нелегкому питанні та зареєструвати Ваші авторські права!

© Оксана Власюк, 2023

К архиву новостей


Материалы по теме:

Статьи
Сайты стали обыденностью нашей жизни. Погода, новости и гороскопы - все там! Интернет вместе с огромным количеством сайтов навсегда вошел в нашу жизнь. Авторы пишут, создают интересное содержание - контент. А интересный контент - воруют. Нагло и бессовестно. Что делать автору или владельцу контента?

Читать
Архив статей

Агентство Украинские торговые марки
(c) Яна Кондратюк, 2008-2023
Контактный телефон
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg
отправить письмоinfo@tm.ua
Условия использования этого сайта Политика конфиденциальности Заявление об отказе от ответственности