copyright.ua
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg

Авторське право та інтернет

авторське право в інтернетІнтернет – наше сьогодення та наше майбутнє! І як би ми не заперечували цього – ми всі в павутинні. Це як спосіб швидкої популярності через величезне число користувачів (приклад - Фейсбук). Так і спосіб самореалізації та заробітку. Але, при цьому інтернет - і місце наймасовіших порушень.
Найбільш схильні до порушень у мережі саме авторські права, оскільки опубліковане розлітається в секунди на недосяжні відстані. 

Питання: як уберегти себе?
 Порада 1. Насамперед варто звернутися до Закону та почати з мінімуму – взяти за правило проставляти на об'єкті знак охорони авторського права. Він позначений ЗУ «Про авторське право і суміжні права» та складається з: 
- латинської літери "c", обведеної колом;
- Ім'я автора (особи якій належить авторське право);
- рік першої публікації твору. 
 Порада 2. Також, дуже важливо, на всіх етапах створення та публікації укладати письмові Договори. Та обираючи ресурс для публікації вимагати, як мінімум, наявності Публічного договору. Найкраще не вибирати відкриті майданчики, тому що там дуже легко втратити свій твір.
 Порада 3. Насамперед важливо реєструвати свої права. І нехай реєстрація авторських прав в інтернет не обов'язкова і Свідоцтво нашої країни не сприймається у всьому світі, оскільки не проводиться експертиза. Але, як мінімум, Ви закріпите дату і сам зразок твору в архівах системи держорганів. До того ж Свідоцтво про реєстрацію авторських прав знімає з Вас обов'язок підтверджувати їх наявність. 
Порада 4. Можна до способів захисту включити й  використання технічного прогресу на свою користь. Наприклад, це різні ідентифікаційні програмні коди, які можуть допомогти відстежити долю твору, цифрові марки чи електронні цифрові підписи, шифрування та інші способи криптографічного перетворення матеріалів. Дієвим є обмеження доступу за плату, що дозволить навіть заробити. І нехай це не завжди діє, але таким чином у Вас буде більше доказів, якщо права все ж таки порушать.

Захист після порушення.
Що стосується захисту після того, як право вже порушено, то насамперед це письмова Претензія. В інтернеті плюс у тому, що практично на кожному ресурсі чи на сайті є спеціальна графа для звернень, куди Ви можете направити претензію. Добросовісні сайти повинні на Вашу вимогу видалити контент, при цьому вони мають свої певні вимоги для підтвердження прав автора. Якщо Ваші права продовжують порушувати – суд, адже за порушення авторського права передбачено адміністративну, цивільноправову та кримінальну відповідальність. І тут вже стануть доречні всі раніше запропоновані та використані способи захисту.

Всесвіт розвивається. Тому зараз складно все передбачити, але використовуймо те, що є, починаючи з реєстрації Ваших прав та юридично бездоганних письмових Договорів. А ми з радістю допоможемо зробити це якісно!

© Інна Панасюк, 2023  

К архиву новостей


Материалы по теме:

Статьи
Сайты стали обыденностью нашей жизни. Погода, новости и гороскопы - все там! Интернет вместе с огромным количеством сайтов навсегда вошел в нашу жизнь. Авторы пишут, создают интересное содержание - контент. А интересный контент - воруют. Нагло и бессовестно. Что делать автору или владельцу контента?

Читать
Архив статей

Агентство Украинские торговые марки
(c) Яна Кондратюк, 2008-2023
Контактный телефон
    copyright telefon      copyright telegram      copyright viber.svg
отправить письмоinfo@tm.ua
Условия использования этого сайта Политика конфиденциальности Заявление об отказе от ответственности